Składniki ciasta
- 50 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
Składniki ciasta na kruszonkę
- 10 dag mąki pszennej
- 6 dag masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki dodatkowe
- 1 kg śliwek węgierek
- masło
- bułka tarta
Etapy przygotowania
- Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić wzdłuż, usunąć pestki, odstawić.
- Zaczyn; mleko lekko podgrzać, drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, roztarte drożdże z cukrem połączyć z ciepłym mlekiem, dodać 1 łyżkę mąki, rozmieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto; pozostałą mąkę wymieszać z solą, dodać jajka (jajko + 2 żółtka) utarte z pozostałym cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn, wszystkie składniki razem połączyć, następnie dodać masło roztopione z 2 łyżkami oliwy (masło nie może być gorące), wyrobić ciasto (ciasto powinno odchodzić od dłoni i ścian miski) Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką, pozostawić w misce, miskę nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości), po wyrośnięciu ciasto zagnieść, odstawić do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości).
- Formę pieczeniową wysmarować masłem, dokładnie wysypać tartą bułką, wyrośnięte ciasto rozwałkować, wyłożyć nim przygotowaną formę pieczeniową, na wierzchu ciasta ułożyć skórką do dołu przygotowane śliwki Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast, formę nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kruszonka; mąkę połączyć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, zagnieść ciasto, pokruszyć je w palcach, kruszonką posypać ciasto ze śliwkami Zobacz Info; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast.
- Ciasto piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), po wyłączeniu piekarnika, upieczone ciasto pozostawić kilka minut w nagrzanym piekarniku, następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast
Kulinarek poleca; Ciasto drożdżowe z owocami