Składniki
- 1 kalafior
- 2 ogórki
- 3 pory
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
Składniki na sos
- 20 dag sera rokpol (lub Lazur kremowy)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (gęsty)
- 1 cytryna
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól, pieprz, cukier
- kilka gałązek mięty do dekoracji
Etapy przygotowania
- Kalafior umyć, podzielić na różyczki (różyczki bez ogonków), wrzucić do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować 4 – 5 minut, osączyć na durszlaku, przelać zimną wodą, odstawić.
- Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, pory oczyścić, odciąć korzonki i liście, opłukać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem wody, dokładnie osączyć.
- Sos; ser wkruszyć do jogurtu, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, całość zmiksować, dodać posiekane listki mięty.
- Kalafior wymieszać z ogórkami i porem, posypać posiekanym szczypiorem, polać sosem, przemieszać, odstawić na 15 minut.
- Sałatkę podawać przybraną gałązkami mięty.
Info Kulinarka
Znakomita z pieczywem, wyśmienita przystawka do mięs pieczonych i wędlin
Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw