SAŁATKA KALAFIOROWA Z POREM W SOSIE SEROWYM

Sałatka (OneDrive)
Składniki

  • 1 kalafior
  • 2 ogórki
  • 3 pory
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru

Składniki na sos

Sos (OneDrive)

  • 20 dag sera rokpol (lub Lazur kremowy)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (gęsty) 
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • sól, pieprz, cukier
  • kilka gałązek mięty do dekoracji

Etapy przygotowania

  • Kalafior umyć, podzielić na różyczki (różyczki bez ogonków), wrzucić do osolonego wrzątku, doprowadzić do ponownego wrzenia, gotować 4 – 5 minut, osączyć na durszlaku, przelać zimną wodą, odstawić.
  • Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, pory oczyścić, odciąć korzonki i liście, opłukać, pokroić w talarki, przelać wrzątkiem wody, dokładnie osączyć.
  • Sos; ser wkruszyć do jogurtu, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem, całość zmiksować, dodać posiekane listki mięty.
  • Kalafior wymieszać z ogórkami i porem, posypać posiekanym szczypiorem, polać sosem, przemieszać, odstawić na 15 minut.
  • Sałatkę podawać przybraną gałązkami mięty.

Sałatka (OneDrive)

Sałatka (OneDrive) 

Info Kulinarka

Znakomita z pieczywem, wyśmienita przystawka do mięs pieczonych i wędlin

Kulinarek poleca; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]