SAŁATKA WARZYWNA Z KURCZAKIEM W SOSIE ZIOŁOWYM


Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 4 marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej żółtej
  • 1/2 wędzonego kurczaka
  • kilka gałązek natki pietruszki

Składniki na sos

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, wystudzić.
  • Marchewkę umyć, obrać, pociąć w słupki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, wystudzić.
  • Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, strąki podzielić na połowę, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, wystudzić.
  • Mięso kurczaka oddzielić od kości, drobno pokroić.
  • Wszystkie ugotowane warzywa połączyć z mięsem, delikatnie wymieszać.
  • Sos; jogurt wymieszać z ziołami i szczypiorkiem, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  • Sosem polać połączone warzywa z mięsem, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.
  • Sałatkę podawać przybraną gałązkami natki pietruszki.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]