PLEŚNIAK


Składniki ciasta

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakao

Składniki dodatkowe

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
  • cukier puder

Etapy przygotowania ciasta

  • Mąkę przesiać przez sito, do mąki dodać 4 żółtka (białka zachować), pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, zagnieść ciasto, wyrobione ciasto podzielić na 3 równe części.
  • Jedną część ciasta rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowane ciasto przełożyć do formy pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić dżem porzeczkowy, formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni C, zapiekać 10 – 15 minut.
  • Do drugiej części ciasta dodać kakao i dokładnie je wyrobić, z wyrobionego ciasta uformować kulki wielkości kasztana i lekko spłaszczyć je dłonią.
  • Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zachowane białka jajek ubić w mikserze na gęstą, sztywną pianę.
  • Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim spłaszczone kulki ciasta, na wierzchu równomiernie rozsmarować ubitą pianę, całość posypać startym ciastem.
  • Formę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze około 60 minut w temp. 170 stopni C, po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić, wierzch posypać cukrem pudrem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek poleca; Pleśniak inaczej ; Ciasta

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]