Składniki ciasta
- 3 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki kakao
Składniki dodatkowe
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Mąkę przesiać przez sito, do mąki dodać 4 żółtka (białka zachować), pokrojoną na kawałki margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę, zagnieść ciasto, wyrobione ciasto podzielić na 3 równe części.
- Jedną część ciasta rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, rozwałkowane ciasto przełożyć do formy pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić dżem porzeczkowy, formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni C, zapiekać 10 – 15 minut.
- Do drugiej części ciasta dodać kakao i dokładnie je wyrobić, z wyrobionego ciasta uformować kulki wielkości kasztana i lekko spłaszczyć je dłonią.
- Trzecią część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zachowane białka jajek ubić w mikserze na gęstą, sztywną pianę.
- Wyjąć ciasto z piekarnika, ułożyć na nim spłaszczone kulki ciasta, na wierzchu równomiernie rozsmarować ubitą pianę, całość posypać startym ciastem.
- Formę z ciastem ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze około 60 minut w temp. 170 stopni C, po wyjęciu z piekarnika ciasto wystudzić, wierzch posypać cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast