PLEŚNIAK

Ciasto
Składniki ciasta

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 słoika dżemu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 3 łyżki śmietany 18% 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masy bezowej

  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru

Etapy przygotowania

  • Ciasto; mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, śmietanę i cukier, zagnieść ciasto.
  • Wyrobione ciasto podzielić na trzy części, dwie części ciasta pod przykryciem, odstawić do lodówki, schładzać około 30 minut, do trzeciej części ciasta dodać kakao, dokładnie wyrobić, zawinąć w folię spożywczą, odstawić do lodówki na około 60 minut. 
  • Masa bezowa; schłodzone białka ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie gęsta, szklista masa.
  • Dwie części schładzanego ciasta wyjąc z lodówki i je rozwałkować, formę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie formy wyłożyć jedną część rozwałkowanego ciasta, wierzch ciasta równomiernie wysmarować dżemem, na warstwie dżemu ułożyć drugą część rozwałkowanego ciasta, na cieście rozprowadzić masę bezową, na wierzch masy, na tarce o dużych oczkach, zetrzeć trzecią część schładzanego ciasta.
  • Ciasto piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek poleca; wyśmienite do ciasta Konfitury truskawkowe z malinami

Kulinarek poleca; Pleśniaka inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]