Składniki ciasta kruchego
- 4 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki dodatkowe
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
Składniki dodatkowe
- margaryna
- tarta bułka
- cukier puder
Etapy przygotowania
- Ciasto; mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem, dodać posiekaną margaryną, wbić jajka, dodać śmietanę, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schładzać w lodówce od 30 – 40 minut.
- Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
- Nadzienie; pokrojone jabłka włożyć do garnka, rozgotować na marmoladę, jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można dodać kilka łyżek cukru, pod koniec gotowania dodać cynamon, przemieszać, odstawić, schłodzić.
- Większą część schłodzonego ciasta rozgnieść i rozwałkować, ciasto ułożyć na dnie formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i oprószonej tartą bułką, na cieście równomiernie rozprowadzić schłodzone nadzienie, nadzienie nakryć pozostałą częścią rozgniecionego i rozwałkowanego ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanego do temp. 170 stopni C około 50 minut (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do wystudzenia.
- Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców