JABŁECZNIK

Jabłecznik (OneDrive)
Składniki ciasta kruchego

  • 4 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu

Składniki dodatkowe

  • margaryna
  • tarta bułka
  • cukier puder

Etapy przygotowania

  • Ciasto; mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem waniliowym i cukrem, dodać posiekaną margaryną, wbić jajka, dodać śmietanę, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schładzać w lodówce od 30 – 40 minut.
  • Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.
  • Nadzienie; pokrojone jabłka włożyć do garnka, rozgotować na marmoladę, jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można dodać kilka łyżek cukru, pod koniec gotowania dodać cynamon, przemieszać, odstawić, schłodzić.
  • Większą część schłodzonego ciasta rozgnieść i rozwałkować, ciasto ułożyć na dnie formy do pieczenia wysmarowanej margaryną i oprószonej tartą bułką, na cieście równomiernie rozprowadzić schłodzone nadzienie, nadzienie nakryć pozostałą częścią rozgniecionego i rozwałkowanego ciasta.
  • Piec w piekarniku nagrzanego do temp. 170 stopni C około 50 minut (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do wystudzenia.
  • Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Jabłecznik (OneDrive)

Jabłecznik (OneDrive)

Info Kulinarka
 

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]