Składniki ciasta
- 2 szklanki mąki pszennej
- 20 dag chudego twarogu
- 20 dag margaryny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki nadzienia
- 5 dużych jabłek
- 4 łyżki cukru
Składniki dodatkowe
- cukier puder
Etapy przygotowania
- Ciasto; mąkę przesiać przez sito, twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa, do zmielonego twarogu dodać miękką margarynę, przesianą mąkę, wbić jajko, dodać sodę i szczyptę soli, wyrobić jednolite ciasto, z ciasta uformować kulę przykryć ręcznikiem kuchennym, odstawić.
- Nadzienie; jabłka obrać ze skórki, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka, zalać 1/4 szklanki wody Zobacz Info; Przelicznik miar kuchennych, gotować na małym ogniu do czasu, aż rozgotują się na marmoladę, co jakiś czas je przemieszać, do rozgotowanych jabłek dodać cukier, mieszając gotować je dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści, odstawić.
- Przygotowane ciasto w całości lub dzieląc na dwie części, rozwałkować na cienki placek, wyciąć z niego jednakowej wielkości trójkąty, na każdym trójkącie u jego podstawy nałożyć 1 lub 2 łyżeczki jabłkowego nadzienia, zaczynając od podstawy każdy trójkąt dokładnie zawinąć nadając mu kształt rogalika.
- Formę (blachę do pieczenia) wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim przygotowane rogaliki, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C, piec na złocisty kolor około 20 minut.
- Upieczone rogaliki wystudzić, wystudzone posypać cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Przelicznik miar kuchennych ; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące sera ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców