LIKIER MALINOWY


Składniki

  • 1,5 kg malin
  • 70 dag cukru
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 0,5 l czystej wódki (Luksusowa)

Etapy przygotowania

  • Maliny przebrać, oczyścić, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, przełożyć do słoja, zasypać cukrem, słój przykryć kilkakrotnie złożoną gazą (gazę na obwodzie słoja przewiązać gumką), odstawić na 1 tydzień w nasłonecznione miejsce (np. na parapet), co dziennie potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił.
  • Po tygodniu zawartość słoja przelać do garnka, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować 2 minuty, powstały sok przelać przez gęste sito, następnie przecedzony sok jeszcze raz przelać przez gęste sito wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, sok odstawić, ostudzić, ostudzony wymieszać ze spirytusem, rozlać do butelek, butelki zamknąć korkiem zrobionym z gazy, odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce.
  • Po 4 tygodniach likier przelać przez papierowy filtr do kawy, wymieszać z wódką, przelać do karafki lub do czystych butelek (butelki szczelnie zakręcić).
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców

Kulinarek poleca; Nalewkę malinową

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]