NALEWKA MALINOWA


Składniki

  • 50 dag malin
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 0,5 l wody
  • 15 dag cukru

Etapy przygotowania

  • Maliny przebrać, oczyścić, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, lekko rozgnieść widelcem.
  • Rozgniecione maliny przełożyć do słoja, zalać spirytusem, słój zakręcić, odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
  • Po 4 tygodniach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn przelać do czystego słoja.
  • Wodę połączyć z cukrem, zagotować, przestudzić, wlać do nalewki w słoju, słój zakręcić, odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słojem, po tygodniu, płyn przefiltrować przez gęste sito wyłożone gazą.
  • Nalewkę przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, zalakować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy.
     

Info Kulinarka

Nalewka posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe

Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców

Kulinarek poleca; Likier malinowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]