Składniki
- 50 dag malin
- 0,5 l spirytusu 96%
- 0,5 l wody
- 15 dag cukru
Etapy przygotowania
- Maliny przebrać, oczyścić, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, lekko rozgnieść widelcem.
- Rozgniecione maliny przełożyć do słoja, zalać spirytusem, słój zakręcić, odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
- Po 4 tygodniach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn przelać do czystego słoja.
- Wodę połączyć z cukrem, zagotować, przestudzić, wlać do nalewki w słoju, słój zakręcić, odstawić na tydzień, co jakiś czas potrząsać słojem, po tygodniu, płyn przefiltrować przez gęste sito wyłożone gazą.
- Nalewkę przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, zalakować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Info Kulinarka
Nalewka posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe
Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców
Kulinarek poleca; Likier malinowy