SOS WINOGRONOWY Z WARZYWAMI


Składniki

  • 1 kg winogron jasnych
  • 3 cebulki szalotki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
  • 1 łyżka oleju
  • mielona ostra papryka
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, odstawić, cebulki i czosnek obrać, posiekać, igiełki rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić.
  • W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem, dodać pokrojone winogrona, mieszając smażyć 3 – 4 minuty, następnie dolać wino, dodać igiełki rozmarynu, przyprawić mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas przemieszać, odstawić, wystudzić.
     

Info Kulinarka

Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs i wędlin, sos można przygotować też z winogron ciemnych stosując czerwone wino

Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ziół

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]