Składniki
- 1 kg winogron jasnych
- 3 cebulki szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka igiełek rozmarynu
- 1 łyżka oleju
- mielona ostra papryka
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Winogrona umyć, osuszyć, pokroić na połówki, usunąć pestki, odstawić, cebulki i czosnek obrać, posiekać, igiełki rozmarynu opłukać, osuszyć, odstawić.
- W rondlu na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną cebulę wraz z posiekanym czosnkiem, dodać pokrojone winogrona, mieszając smażyć 3 – 4 minuty, następnie dolać wino, dodać igiełki rozmarynu, przyprawić mieloną ostrą papryką, solą i pieprzem, przemieszać, dusić pod przykryciem na małym ogniu około 10 minut, co jakiś czas przemieszać, odstawić, wystudzić.
Info Kulinarka
Sos owocowo/warzywny zwany chutney (czyt. czatnej), wyśmienity do zimnych mięs i wędlin, sos można przygotować też z winogron ciemnych stosując czerwone wino
Kulinarek poleca; Rady dotyczące cebuli i czosnku ; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące ziół ; Rady dotyczące przypraw ; Właściwości lecznicze ziół