MURZYNEK Z JOGURTEM

Ciasto
Składniki ciasta

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 0,5 l jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli

Składniki polewy

  • 2 łyżki margaryny
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki zimnej wody

Składniki dodatkowe

  • margaryna
  • tarta bułka

Etapy przygotowania

  • Ciasto; 2 całe jajka i 2 żółtka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć puszystą masę, do utartej masy, cały czas mieszając, stopniowo wsypywać szklankę mąki wymieszanej z sodą i szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, nie przestając mieszać do ciasta stopniowo wlać olej, dodać jogurt i kakao, całość dokładnie wymieszać.
  • Formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, równomiernie wypełnić przygotowanym ciastem, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3), na 10 minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
  • Polewa; margarynę roztopić, do roztopionej margaryny dodać kakao, cukier i zimną wodę, wymieszać, mieszając masę gotować na małym ogniu 3 minuty, odstawić, przestudzić (polewa powinna być letnia).
  • Upieczone wystudzone ciasto polać przygotowaną letnią polewą, odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.

 Ciasto

 Ciasto

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek poleca; Murzynka ; Ciasta

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]