Składniki ciasta
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 0,5 l jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Składniki polewy
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki zimnej wody
Składniki dodatkowe
- margaryna
- tarta bułka
Etapy przygotowania
- Ciasto; 2 całe jajka i 2 żółtka połączyć z cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć puszystą masę, do utartej masy, cały czas mieszając, stopniowo wsypywać szklankę mąki wymieszanej z sodą i szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, nie przestając mieszać do ciasta stopniowo wlać olej, dodać jogurt i kakao, całość dokładnie wymieszać.
- Formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, równomiernie wypełnić przygotowanym ciastem, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3), na 10 minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
- Polewa; margarynę roztopić, do roztopionej margaryny dodać kakao, cukier i zimną wodę, wymieszać, mieszając masę gotować na małym ogniu 3 minuty, odstawić, przestudzić (polewa powinna być letnia).
- Upieczone wystudzone ciasto polać przygotowaną letnią polewą, odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast