Składniki ciasta
- 1,5 kostki margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 mały cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
Składniki dodatkowe
- margaryna
- tarta bułka
Etapy przygotowania
- Margarynę przełożyć do rondela, roztopić ją na małym ogniu, do roztapianej margaryny dodać cukier, wodę i kakao, mieszając gotować na małym ogniu 4 – 5 minut do czasu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się w jednolitą masę, z przygotowanej masy odlać 2/3 szklanki na polewę, odstawić w cieple miejsce, pozostałą masę odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
- Do wystudzonej masy dodać 6 żółtek (białka z 6 jaj schłodzić w lodówce), masę dokładnie zmiksować dosypując powoli mąkę i proszek do pieczenia, schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę stopniowo dodawać do ciasta delikatnie je mieszając do czasu połącznie się piany z ciastem.
- Formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, równomiernie wypełnić przygotowanym ciastem, piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3), na 10 minut przed końcem pieczenia podnieść temperaturę do 180 stopni C, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do ostygnięcia.
- Wystudzone ciasto polać podgrzaną, wcześniej odstawioną na polewę masą, ciasto odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast
Kulinarek poleca; Murzynek z jogurtem ; Ciasta