GRZYBKI W SOLANCE


Składniki

  • 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki lub podgrzybki)
  • 20 dag soli
  • 1 łyżka kwasku cytrynowego
  • listki laurowe
  • ziele angielskie

Etapy przygotowania

  • Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, kurki oraz małe borowiki i podgrzybki pozostawić w całości, z większych borowików i podgrzybków pozostawić kapelusze pokrojone na połówki lub ćwiartki.
  • Zagotować 1 l wody z dodatkiem kwasku cytrynowego, do wrzątku włożyć przygotowane grzyby, gotować 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić.
  • Solanka; zagotować 1 l wody, dodać sól, przemieszać, wystudzić.
  • Grzyby przełożyć do słoiczków, do każdego słoiczka dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 listku laurowym, następnie grzyby zalać solanką, tak aby solanka całkowicie je przykrywała.
  • Słoiczki zakręcić, pasteryzować 40 minut.
     

Info Kulinarka

Grzybki w solance (solone) znakomicie pasują do tych samych potraw co grzyby świeże, wcześniej należy je opłukać z nadmiaru soli

Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]