Składniki
- 1 kg grzybów leśnych (borowiki, kurki lub podgrzybki)
- 20 dag soli
- 1 łyżka kwasku cytrynowego
- listki laurowe
- ziele angielskie
Etapy przygotowania
- Grzyby Zobacz Info; Rady dotyczące grzybów, oczyścić, opłukać, kurki oraz małe borowiki i podgrzybki pozostawić w całości, z większych borowików i podgrzybków pozostawić kapelusze pokrojone na połówki lub ćwiartki.
- Zagotować 1 l wody z dodatkiem kwasku cytrynowego, do wrzątku włożyć przygotowane grzyby, gotować 15 minut, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć, wystudzić.
- Solanka; zagotować 1 l wody, dodać sól, przemieszać, wystudzić.
- Grzyby przełożyć do słoiczków, do każdego słoiczka dodać po 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 listku laurowym, następnie grzyby zalać solanką, tak aby solanka całkowicie je przykrywała.
- Słoiczki zakręcić, pasteryzować 40 minut.
Info Kulinarka
Grzybki w solance (solone) znakomicie pasują do tych samych potraw co grzyby świeże, wcześniej należy je opłukać z nadmiaru soli
Kulinarek poleca; Rady dotyczące grzybów ; Rady dotyczące przetworów słoikowych