NALEWKA MORELOWA


Składniki

  • 1 kg moreli
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 15 dag cukru

Etapy przygotowania

  • Morele umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić wzdłuż na trzy części.
  • Pokrojone morele przełożyć do słoja, zalać spirytusem, słój zakręcić, odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
  • Po 3 miesiącach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn połączyć z cukrem, wymieszać, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nalewkę przelać do butelek, butelki zakręcić, zalakować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy.
     

Info Kulinarka

Nalewka korzystanie wpływa na dolegliwości sercowe i układ krwionośny

Kulinarek poleca; Likier morelowy

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]