Składniki
- 1 kg moreli
- 0,5 l spirytusu 96%
- 15 dag cukru
Etapy przygotowania
- Morele umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić wzdłuż na trzy części.
- Pokrojone morele przełożyć do słoja, zalać spirytusem, słój zakręcić, odstawić na 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
- Po 3 miesiącach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn połączyć z cukrem, wymieszać, kiedy cukier całkowicie się rozpuści, nalewkę przelać do butelek, butelki zakręcić, zalakować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Info Kulinarka
Nalewka korzystanie wpływa na dolegliwości sercowe i układ krwionośny
Kulinarek poleca; Likier morelowy