LIKIER MORELOWY

Likier 
Składniki

  • 50 dag moreli
  • 50 dag cukru
  • 1 pomarańcza średniej wielkości 
  • 1 l czystej wódki (Luksusowa)

 

 

 

 

Etapy przygotowania

  • Morele dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić wzdłuż na trzy części, pomarańczę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obrać, wycisnąć sok, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki.
  • Pokrojone morele przełożyć do słoja, dodać sok i skórkę z pomarańczy, wsypać cukier, wlać wódkę i 2 szklanki zimnej przegotowanej wody, słój zamknąć, odstawić na 3 miesiące, co kilka dni potrząsać słojem.
  • Po 3 miesiącach likier przecedzić 2 – 3 razy przez gęste sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, przecedzony likier zlać do butelek (jest gotowy do spożycia), butelki szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne chłodne miejsce, im dużej dojrzewa w butelkach, tym jest smaczniejszy.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Nalewkę morelową

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]