Składniki
- 50 dag moreli
- 50 dag cukru
- 1 pomarańcza średniej wielkości
- 1 l czystej wódki (Luksusowa)
Etapy przygotowania
- Morele dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, pokroić wzdłuż na trzy części, pomarańczę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, obrać, wycisnąć sok, skórkę pokroić w cieniutkie paseczki.
- Pokrojone morele przełożyć do słoja, dodać sok i skórkę z pomarańczy, wsypać cukier, wlać wódkę i 2 szklanki zimnej przegotowanej wody, słój zamknąć, odstawić na 3 miesiące, co kilka dni potrząsać słojem.
- Po 3 miesiącach likier przecedzić 2 – 3 razy przez gęste sitko wyłożone kilkakrotnie złożoną gazą, przecedzony likier zlać do butelek (jest gotowy do spożycia), butelki szczelnie zakręcić, odstawić w ciemne chłodne miejsce, im dużej dojrzewa w butelkach, tym jest smaczniejszy.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Nalewkę morelową