NALEWKA Z CZARNEGO BZU


Składniki

  • 50 dag owoców czarnego bzu
  • 3 goździki
  • 1/2 laski cynamonu
  • 0,5 l czystej wódki (Luksusowa)
  • 1 szklanka cukru

Etapy przygotowania

  • Owoce bzu przebrać, opłukać, osączyć, wsypać do słoja, dodać goździki i cynamon, zalać wódką, słój zamknąć, odstawić na 2 tygodnie, co drugi dzień potrząsać słojem.
  • Po 2 tygodniach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, wymieszać z cukrem rozpuszczonym w 1/2 szklance wrzącej wody, wlać do czystego słoja, słój zamknąć, odstawić na kolejne 2 tygodnie, co kilka dni potrząsać słojem.
  • Po 2 tygodniach nalewkę przelać przez gazę, zlać do butelki, butelkę szczelnie zakręcić.
     

Info Kulinarka

Nalewka posiada działanie napotne i wzmacniające, doskonała na przeziębienia (spożywać 3 razy dziennie po 40 – 50 kropel na szklankę herbaty)

Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]