Składniki
- 50 dag owoców czarnego bzu
- 3 goździki
- 1/2 laski cynamonu
- 0,5 l czystej wódki (Luksusowa)
- 1 szklanka cukru
Etapy przygotowania
- Owoce bzu przebrać, opłukać, osączyć, wsypać do słoja, dodać goździki i cynamon, zalać wódką, słój zamknąć, odstawić na 2 tygodnie, co drugi dzień potrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, wymieszać z cukrem rozpuszczonym w 1/2 szklance wrzącej wody, wlać do czystego słoja, słój zamknąć, odstawić na kolejne 2 tygodnie, co kilka dni potrząsać słojem.
- Po 2 tygodniach nalewkę przelać przez gazę, zlać do butelki, butelkę szczelnie zakręcić.
Info Kulinarka
Nalewka posiada działanie napotne i wzmacniające, doskonała na przeziębienia (spożywać 3 razy dziennie po 40 – 50 kropel na szklankę herbaty)
Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze owoców