Składniki
- 3 kiszone ogórki
- 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
Etapy przygotowania
- Dwa ogórki obrać cienko ze skórki i wraz z trzecim nieobranym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Ogórki przełożyć do rondelka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 7 minut.
- Masło roztopić na patelni, dodać i przesmażyć mąkę, wlać śmietanę, zagotować, po zagotowaniu zasmażkę Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, dodać do ogórków pod koniec ich gotowania, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 3 minuty.
Info Kulinarka
Wyśmienity do potraw z ziemniaków, doskonały do kotletów mielonych z mięsa i ryb
Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania