SOS OGÓRKOWY


Składniki

  • 3 kiszone ogórki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Etapy przygotowania

  • Dwa ogórki obrać cienko ze skórki i wraz z trzecim nieobranym zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ogórki przełożyć do rondelka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 7 minut.
  • Masło roztopić na patelni, dodać i przesmażyć mąkę, wlać śmietanę, zagotować, po zagotowaniu zasmażkę Zobacz Info; Rady dotyczące gotowania – Zagęszczenie sosu, dodać do ogórków pod koniec ich gotowania, przemieszać, przyprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze 3 minuty.
     

Info Kulinarka

Wyśmienity do potraw z ziemniaków, doskonały do kotletów mielonych z mięsa i ryb

Kulinarek poleca; Rady dotyczące gotowania

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]