Składniki
- 250 ml dżemu z czerwonych porzeczek
- 100 ml czerwonego wina
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka startego chrzanu
- 1 łyżka musztardy chrzanowej
- sól, biały pieprz
Etapy przygotowania
- Pomarańcze sparzyć wrzątkiem wody, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, otrzeć skórkę, wycisnąć sok.
- W garnku połączyć dżem z winem, sokiem i otartą skórką z pomarańczy, wymieszać, podgrzać na małym ogniu (nie gotować), ostudzić, dodać chrzan i musztardę, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do lodówki na około 90 minut.
Info Kulinarka
Sos a la cumberland, wyśmienicie podkreśla smak każdej pieczeni i wędlin
Kulinarek poleca; Rady dotyczące wina ; Rady dotyczące musztardy