Składniki
- 1/2 kurczaka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 5 ziarenek czarnego pieprzu
- 2 listki laurowe
- 2 kostki bulionu drobiowego
- 2 jajka
- 5 dag żelatyny
- 10 dag zielonego groszku
- 1 cytryna
- sól, pieprz
- kilka gałązek koperku
Etapy przygotowania
- Kurczaka opłukać, włożyć do garnka, dodać w całości umyte i obrane marchewki, seler i pietruszkę, wszystko zalać litrem zimnej wody, zagotować, zebrać powstałą pianę, dodać ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, 2 kostki bulionu, gotować na małym ogniu około 60 minut, aż powstanie intensywny wywar.
- Po zagotowaniu, z wywaru wyjąć mięso i marchewki, pokroić na drobne kawałki, do wywaru dodać roztrzepane białka z 2 jajek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, ponownie zagotować.
- Zagotowany wywar przecedzić przez sitko lub gazę, do wywaru dodać żelatynę, mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
- Pokrojone mięso, marchewki i groszek rozłożyć do miseczek, zalać wywarem, odstawić do zastygnięcia.
- Po zastygnięciu galaretkę wybić z miseczek, podawać z gałązką koperku i cząstką cytryny.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze warzyw