KURCZAK W GALARECIE


Składniki

  • 1/2 kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 2 kostki bulionu drobiowego
  • 2 jajka
  • 5 dag żelatyny
  • 10 dag zielonego groszku
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek koperku

Etapy przygotowania

  • Kurczaka opłukać, włożyć do garnka, dodać w całości umyte i obrane marchewki, seler i pietruszkę, wszystko zalać litrem zimnej wody, zagotować, zebrać powstałą pianę, dodać ziele angielskie, pieprz, listki laurowe, 2 kostki bulionu, gotować na małym ogniu około 60 minut, aż powstanie intensywny wywar.
  • Po zagotowaniu, z wywaru wyjąć mięso i marchewki, pokroić na drobne kawałki, do wywaru dodać roztrzepane białka z 2 jajek, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać, ponownie zagotować.
  • Zagotowany wywar przecedzić przez sitko lub gazę, do wywaru dodać żelatynę, mieszać, aż się całkowicie rozpuści.
  • Pokrojone mięso, marchewki i groszek rozłożyć do miseczek, zalać wywarem, odstawić do zastygnięcia.
  • Po zastygnięciu galaretkę wybić z miseczek, podawać z gałązką koperku i cząstką cytryny.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze warzyw

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]