SERNIK NA ZIMNO


Składniki ciasta

  • 50 dag białego sera
  • 10 dag rodzynek
  • 4 jajka
  • 5 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 paczki herbatników 
  • galaretka owocowa

Etapy przygotowania

  • Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
  • Ser trzykrotnie zmielić przez maszynkę, wbić jajka, wyrobić masę serową, wyrobioną masę włożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, do podgrzewanej masy stopniowo dodawać cukier oraz pokrojone na kawałki masło, podgrzewać (nie dopuścić do zagotowania), aż wszystkie składniki całkowicie się rozpuszczą.
  • Budyń rozpuścić w mleku, wlać do podgrzewanej masy serowej, podgrzewać do czasu, aż masa zgęstnieje, odstawić, przestudzić.
  • Rodzynki sparzyć wrzątkiem, osączyć, paczkę herbatników pokruszyć.
  • Pokruszone herbatniki i rodzynki dodać do masy serowej, wymieszać.
  • Na dnie formy ułożyć drugą paczkę herbatników, na nich ułożyć masę serową, zalać tężejącą galaretką.
  • Ciasto odstawić do lodówki aby stężało.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Sernik na zimno inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]