SERNIK NA ZIMNO


Składniki ciasta

  • 5 żółtek
  • 4 homogenizowane serki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki masła
  • cukier waniliowy
  • rodzynki
  • owoce
  • skórka z cytryny
  • galaretka owocowa
  • biszkopciki

Etapy przygotowania

  • Serki homogenizowane utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem.
  • Do utartych serków dodać cukier waniliowy, masło, sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, rozdrobnione owoce (część owoców pozostawić w całości lub podzielić na kawałki, odstawić), startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Żelatynę zagotować w 100 g, lekko przestudzić, dodać do masy serowej, przemieszać.
  • Galaretkę owocową przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
  • Na dnie formy pieczeniowej ułożyć biszkopciki, na nich rozprowadzić masę serową, na masie serowej ułożyć całe lub kawałki odstawionych owoców, zalać galaretką.
  • Ciasto odstawić do lodówki aby stężało.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Sernik na zimno inaczej

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]