Składniki ciasta
- 5 żółtek
- 4 homogenizowane serki
- 4 łyżki żelatyny
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki masła
- cukier waniliowy
- rodzynki
- owoce
- skórka z cytryny
- galaretka owocowa
- biszkopciki
Etapy przygotowania
- Serki homogenizowane utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem.
- Do utartych serków dodać cukier waniliowy, masło, sparzone wrzątkiem i osączone rodzynki, rozdrobnione owoce (część owoców pozostawić w całości lub podzielić na kawałki, odstawić), startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Żelatynę zagotować w 100 g, lekko przestudzić, dodać do masy serowej, przemieszać.
- Galaretkę owocową przygotować wg przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia.
- Na dnie formy pieczeniowej ułożyć biszkopciki, na nich rozprowadzić masę serową, na masie serowej ułożyć całe lub kawałki odstawionych owoców, zalać galaretką.
- Ciasto odstawić do lodówki aby stężało.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Sernik na zimno inaczej