SAŁATKA WARZYWNA W SOSIE ZIOŁOWYM

Sałatka
Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 4 marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej żółtej

Składniki na sos

    Sos ziołowy 

    • 350 ml jogurtu naturalnego
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
    • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
    • sok z cytryny
    • sól, pieprz, cukier

    Etapy przygotowania

    • Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, ostudzić.
    • Marchewkę umyć, obrać, pociąć w słupki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, ostudzić.
    • Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, strąki podzielić na połowę, włożyć do osolonego wrzątku, gotować około 5 – 8 minut, osączyć, ostudzić.
    • Wszystkie ugotowane warzywa połączyć, delikatnie wymieszać.
    • Sos; jogurt wymieszać z ziołami i szczypiorkiem, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
    • Sosem polać połączone warzywa, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.

    Sałatka warzywna w sosie ziołowym

    Sałatka warzywna w sosie ziołowym

    Info Kulinarka

    Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze warzyw

    Kulinarek (OneDrive)

    [Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]