Składniki
- 1 brokuł
- 1/2 kalafiora
- 4 marchewki
- 30 dag fasolki szparagowej żółtej
Składniki na sos
- 350 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- sól, pieprz, cukier
Etapy przygotowania
- Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, ostudzić.
- Marchewkę umyć, obrać, pociąć w słupki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, ostudzić.
- Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, strąki podzielić na połowę, włożyć do osolonego wrzątku, gotować około 5 – 8 minut, osączyć, ostudzić.
- Wszystkie ugotowane warzywa połączyć, delikatnie wymieszać.
- Sos; jogurt wymieszać z ziołami i szczypiorkiem, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
- Sosem polać połączone warzywa, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze warzyw