DŻEM BRZOSKWINIOWY Z RUMEM

Dżem
Składniki

  • 1 kg brzoskwiń (zważonych po usunięciu pestek)
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”
  • rum

Etapy przygotowania

  • Brzoskwinie dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, obrać ze skórki, odważyć kilogram, pokroić na mniejsze kawałki, połowę pokrojonych brzoskwiń lekko zmiksować.
  • Kawałki brzoskwiń połączyć z masą brzoskwiniową, wymieszać z cukrem żelującym, zagotować, od chwili zawrzenia gotować dokładnie 4 minuty cały czas mieszając.
  • Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, do każdego dodać po 1 łyżeczce rumu, słoiczki zakręcić, odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Dżem wyjęty ze słoiczka po 2 miesiącach

Dżem

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]