Składniki
- 1 kg brzoskwiń (zważonych po usunięciu pestek)
- 1 kg cukru żelującego “Diament”
- rum
Etapy przygotowania
- Brzoskwinie dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki, obrać ze skórki, odważyć kilogram, pokroić na mniejsze kawałki, połowę pokrojonych brzoskwiń lekko zmiksować.
- Kawałki brzoskwiń połączyć z masą brzoskwiniową, wymieszać z cukrem żelującym, zagotować, od chwili zawrzenia gotować dokładnie 4 minuty cały czas mieszając.
- Gorącym, płynnym dżemem napełnić słoiczki, do każdego dodać po 1 łyżeczce rumu, słoiczki zakręcić, odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.
Dżem wyjęty ze słoiczka po 2 miesiącach
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych ; Właściwości lecznicze owoców