JAPONIEC

Japoniec
Składniki ciasta

  • 30 dag maku
  • 60 dag jabłek
  • 40 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 9 białek
  • 9 łyżek kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Etapy przygotowania

  • Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zmielić przez maszynkę.
  • Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  • Margarynę posiekać, utrzeć z cukrem, wymieszać z makiem, dodać utarte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia, wyrobić jednolitą masę.
  • Schłodzone białka ubić na gęstą, szklistą pianę, dodać ją do wyrobionej masy, delikatnie przemieszać.
  • Przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić w natłuszczonej formie do pieczenia, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Upieczone ciasto polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, wystudzić.

Japoniec

 Japoniec

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]