Składniki ciasta
- 30 dag maku
- 60 dag jabłek
- 40 dag cukru
- 1 kostka margaryny
- 9 białek
- 9 łyżek kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- polewa czekoladowa
- wiórki kokosowe
Etapy przygotowania
- Mak sparzyć wrzątkiem i dwukrotnie zmielić przez maszynkę.
- Jabłka obrać, przekroić, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Margarynę posiekać, utrzeć z cukrem, wymieszać z makiem, dodać utarte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia, wyrobić jednolitą masę.
- Schłodzone białka ubić na gęstą, szklistą pianę, dodać ją do wyrobionej masy, delikatnie przemieszać.
- Przygotowaną masę równomiernie rozprowadzić w natłuszczonej formie do pieczenia, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Upieczone ciasto polać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi, wystudzić.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące jabłek ; Właściwości lecznicze owoców