Składniki ciasta
- 1 szklanka mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 6 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej (wg uznania)
- szczypta soli
Składniki masy piankowej
- 330 ml śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
- 1/2 tabliczki czekolady
- Ciasto; Białka jajek oddzielić od żółtek, do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, do ubijanej pianki stopniowo dodawać cukier, po 1 żółtku (dodać wszystkie żółtka), nie przerywając ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, ciasto od razu po przygotowaniu wylać na blachę do pieczenia o wymiarach 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół), pieczone ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
- Z wierzchu wystudzonego ciasta przy użyciu noża, ściąć nierówności, tak aby wierzch ciasta był płaski.
- Brzoskwinie osączyć z zalewy, przeciąć na pół, ułożyć na upieczonym cieście, zalać tężejącą galaretką przygotowaną wg opisu na opakowaniu, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
- Masa piankowa; śmietanę ubić mikserem, do ubitej śmietany, lekko mieszając, stopniowo dodać cukier puder, oraz wcześniej przygotowaną lekko tężejącą galaretkę (przygotować wg opisu na opakowaniu), całość wymieszać, masę piankową równomiernie rozprowadzić na schłodzonej, stężałej galaretce z brzoskwiniami.
- Całość wstawić ponownie do lodówki do czasu całkowitego stężenia. Po stężeniu wierzch ciasta posypać startą czekoladą.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast