MORELOWE Z KRUSZONKĄ


Składniki ciasta

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag sera białego
  • 1/2 opakowania suszonych drożdży
  • 1 puszka moreli
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 7 łyżek mleka

Składniki kruszonki

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 10 dag wiórków kokosowych

Etapy przygotowania

  • Ser utrzeć na gładko z jajkiem, olejem i mlekiem, stale ucierając, do masy porcjami dosypywać cukier wraz z cukrem waniliowym, do utartej masy przesiać przez sitko mąkę, dodać drożdże, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, nakryć ją ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Morele osączyć z zalewy, pokroić na kawałki, odstawić.
  • Kruszonka; mąkę połączyć z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi, zagnieść ciasto, pokruszyć je w palcach, odstawić.
  • Formę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić wyrośniętym ciastem, na cieście ułożyć kawałki osączonych i pokrojonych moreli, całość posypać przygotowaną kruszonką.
  • Ciasto piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3).


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]