Składniki ciasta
- 40 dag mąki pszennej
- 20 dag sera białego
- 1/2 opakowania suszonych drożdży
- 1 puszka moreli
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek oleju
- 7 łyżek mleka
Składniki kruszonki
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 10 dag wiórków kokosowych
Etapy przygotowania
- Ser utrzeć na gładko z jajkiem, olejem i mlekiem, stale ucierając, do masy porcjami dosypywać cukier wraz z cukrem waniliowym, do utartej masy przesiać przez sitko mąkę, dodać drożdże, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, nakryć ją ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia.
- Morele osączyć z zalewy, pokroić na kawałki, odstawić.
- Kruszonka; mąkę połączyć z cukrem, masłem i wiórkami kokosowymi, zagnieść ciasto, pokruszyć je w palcach, odstawić.
- Formę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić wyrośniętym ciastem, na cieście ułożyć kawałki osączonych i pokrojonych moreli, całość posypać przygotowaną kruszonką.
- Ciasto piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3).
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast