SERNIK NA MURZYNKU


Składniki ciasta

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy serowej

  • 1 kg sera białego
  • 1 margaryna
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki kaszy manny

Składniki dodatkowe

  • cukier puder

Etapy przygotowania ciasta

  • Margarynę posiekać, przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i kakao, wszystkie składniki roztopić podgrzewając je na małym ogniu, masę przemieszać, odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
  • Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, (białka z 2 jajek schłodzić w lodówce), masę dokładnie zmiksować dosypując powoli mąkę i proszek do pieczenia, schłodzone białka ubić na gęstą sztywną pianę i dodać ją do ciasta, ciasto delikatnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić w formie pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia.

Etapy przygotowania masy serowej

  • Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku (białka zachować, schłodzić w lodówce), cały czas ucierając do masy stopniowo dodawać małymi porcjami zmielony ser, do utartej masy wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać, odstawić.
  • Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do przygotowanej masy serowej i delikatnie ją wymieszać.

Etapy przygotowania całości

  • Przygotowaną masę serową równomiernie rozprowadzić na cieście ułożonym w formie pieczeniowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3).
  • Upieczone ciasto wystudzić, obficie posypać cukrem pudrem.


Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]