Składniki ciasta
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1 kostka margaryny
- 4 jajka
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy serowej
- 1 kg sera białego
- 1 margaryna
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kaszy manny
Składniki dodatkowe
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Margarynę posiekać, przełożyć do rondelka, dodać cukier, wodę i kakao, wszystkie składniki roztopić podgrzewając je na małym ogniu, masę przemieszać, odstawić w chłodne miejsce do ostygnięcia.
- Do wystudzonej masy dodać 4 żółtka, (białka z 2 jajek schłodzić w lodówce), masę dokładnie zmiksować dosypując powoli mąkę i proszek do pieczenia, schłodzone białka ubić na gęstą sztywną pianę i dodać ją do ciasta, ciasto delikatnie wymieszać i równomiernie rozprowadzić w formie pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Etapy przygotowania masy serowej
- Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku (białka zachować, schłodzić w lodówce), cały czas ucierając do masy stopniowo dodawać małymi porcjami zmielony ser, do utartej masy wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać, odstawić.
- Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do przygotowanej masy serowej i delikatnie ją wymieszać.
Etapy przygotowania całości
- Przygotowaną masę serową równomiernie rozprowadzić na cieście ułożonym w formie pieczeniowej, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3).
- Upieczone ciasto wystudzić, obficie posypać cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast