CHRUSTY


Składniki ciasta

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki dodatkowe

  • olej do smażenia
  • cukier puder

Etapy przygotowania

  • Ciasto; do mąki przesianej przez sito wbić jajka, dodać śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wyrobić gładkie ciasto, wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić na około 15 – 20 minut.
  • Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 1 – 2 mm, z rozwałkowanego ciasta wyciąć romby lub prostokąty o długości około 10 cm i szerokości około 5 cm, na środku każdego z nich zrobić pionowe nacięcie, przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec rombu lub prostokąta tworząc w ten sposób chrusty (faworki), odstawić.
  • W garnku o grubym dnie rozgrzać dużą ilość oleju (chrusty muszą pływać w oleju), należy uznać, że temperatura oleju jest odpowiednia do smażenia chrustów, jeśli kawałek ciasta wrzucony do oleju zacznie skwierczeć i od razy wypłynie na powierzchnię.
  • Chrusty należy smażyć na rozgrzanym oleju partiami (po kilka sztuk) z obu stron na jasno złocisty kolor, usmażone chrusty należy układać na papierowym ręczniku celem osączenia z nadmiaru tłuszczu, osączone odstawić do wystudzenia.
  • Wystudzone chrusty obficie oprószyć cukrem pudrem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]