SERNIK

Ciasto
Składniki ciasta

  • 20 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

    Składniki masy serowej

    • 1 kg sera białego
    • 25 dag masła
    • 40 dag cukru pudru
    • 10 dag rodzynek
    • 8 żółtek
    • 1 budyń waniliowy
    • 4 białka

    Składniki dodatkowe

    • cukier puder

      Etapy przygotowania ciasta

      • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, zagnieść ciasto.
      • Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.

        Etapy przygotowania masy serowej

        • Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, do sera dodać 6 żółtek, wymieszać, białka z 4 jaj schłodzić w lodówce.
        • Pozostałe 2 żółtka utrzeć z masłem i cukrem, stale ucierając, dodawać małe porcje przygotowanego sera i porcje proszku budyniowego, wyrobić masę serową, dodać namoczone i osączone rodzynki, odstawić.
        • Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.

          Etapy przygotowania całości

          • Schłodzone ciasto rozwałkować, formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, w formie ułożyć rozwałkowane ciasto, na cieście rozprowadzić przygotowaną masę serową, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół).
          • Wystudzić oprószyć cukrem pudrem.

          Sernik (OneDrive)

          Sernik (OneDrive)

          Info Kulinarka

          Kulinarek poleca: Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

          Kulinarek (OneDrive)

          [Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]