DŻEM MORELOWY Z JEŻYNAMI

Dżem (OneDrive)
Składniki

  • 60 dag moreli (zważonych po oczyszczeniu z pestek)
  • 40 dag jeżyn
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii (laskę wanilii można zastąpić laską cynamonu)
  • 1 kg cukru żelującego “Diament”

Etapy przygotowania

  • Morele dokładnie umyć, osuszyć, przepołowić, usunąć pestki (pestki zachować), odważyć 60 dag, następnie morele pokroić na mniejsze kawałki, jeżyny przebrać, opłukać, osączyć, cytrynę umyć pod bieżącą wodą, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać, wycisnąć sok, skórki posiekać, sok i skórki odstawić, laskę wanilii przekroić wzdłuż i zeskrobać miąższ, paski wanilii i miąższ odstawić.
  • W garnku połączyć sok wyciśnięty z cytryny, posiekane skórki cytryny, pestki moreli, paski wanilii wraz z miąższem, całość zalać 0,5 l wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem na małym ogniu 60 minut, następnie wywar przecedzić przez gęste sitko, odstawić.
  • Morele i jeżyny przełożyć do garnka, zalać przygotowanym wywarem, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować dalej 10 minut, mieszając stopniowo wsypać cukier, nie przestając mieszać ponownie zagotować, od chwili zawrzenia gotować dokładnie 4 minuty, cały czas mieszając.
  • Gorącym dżemem napełnić słoiczki, zakręcić, słoiczki odwrócić do góry dnem na 20 – 30 minut.

Dżem wyjęty ze słoiczka po 10 miesiącach

Dżem (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przetworów słoikowych

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]