ROLADA Z BANANAMI


Składniki ciasta

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek cukru

Składniki masy

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek cukru

Składniki dodatkowe

  • 2 banany
  • cukier puder

Etapy przygotowania ciasta

  • Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, mąkę przesiać przez sito, przy użyciu miksera białka ubić z cukrem na gęstą, sztywną pianę, cały czas miksując do piany dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie dodać przesianą mąkę i kakao, całość dokładnie wymieszać.
  • Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, upieczone jeszcze gorące ciasto wraz z papierem wyjąć z blachy, nakryć lnianą ściereczką, odwrócić tak aby papier był na górze, zdjąć papier, ciasto luźno zrolować, pozostawić do wystygnięcia.

Etapy przygotowania masy

  • Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, w rondelku utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mąką ziemniaczaną, dodać gorące zagotowane mleko, mieszając gotować na małym ogniu do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić, wystudzić, następnie wystudzoną masę dokładnie utrzeć z masłem, odstawić.

Etapy przygotowania całości

  • Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć posmarować przygotowaną masą, na środku ułożyć obrane banany, ciasto ściśle zwinąć w roladę, odstawić do lodówki na około 60 – 90 minut (najlepiej na całą noc) aby masa mogła dobrze stężeć, po wyjęciu z lodówki roladę można oprószyć cukrem pudrem.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek poleca; Ciasta

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]