Składniki ciasta
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek cukru
Składniki masy
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietany
- 1/2 kostki masła
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
Składniki dodatkowe
- 2 banany
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, mąkę przesiać przez sito, przy użyciu miksera białka ubić z cukrem na gęstą, sztywną pianę, cały czas miksując do piany dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie dodać przesianą mąkę i kakao, całość dokładnie wymieszać.
- Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec około 25 – 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C, upieczone jeszcze gorące ciasto wraz z papierem wyjąć z blachy, nakryć lnianą ściereczką, odwrócić tak aby papier był na górze, zdjąć papier, ciasto luźno zrolować, pozostawić do wystygnięcia.
Etapy przygotowania masy
- Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, w rondelku utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mąką ziemniaczaną, dodać gorące zagotowane mleko, mieszając gotować na małym ogniu do czasu aż masa zacznie gęstnieć, odstawić, wystudzić, następnie wystudzoną masę dokładnie utrzeć z masłem, odstawić.
Etapy przygotowania całości
- Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć posmarować przygotowaną masą, na środku ułożyć obrane banany, ciasto ściśle zwinąć w roladę, odstawić do lodówki na około 60 – 90 minut (najlepiej na całą noc) aby masa mogła dobrze stężeć, po wyjęciu z lodówki roladę można oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast
Kulinarek poleca; Ciasta