Składniki ciasta
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 1 budyń “Krówka”
- 1 łyżka kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki ponczu
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki cukru
Składniki masy serowej
- 400 ml śmietany 30%
- 1 serek mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki dodatkowe
- 1 puszka (460g) masy kajmakowej o smaku tiramisu
Etapy przygotowania
- Ciasto: jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, do białek dodać szczyptę soli, przy użyciu miksera białka ubić na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier, do ubitej piany, cały czas miksując, dodać żółtka jajek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, budyń i kakao, miksować do czasu uzyskania jednolitego ciasta.
- Przygotowane ciasto od razu wylać na metalową formę wyłożoną papierem do pieczenia (forma okrągłą o średnicy około 24 cm), piec od 35 do 45 minut w temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3).
- Gorące, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, formę z ciastem rzucić na podłogę z wysokości 50 cm (pozbywamy się w ten sposób nadmiaru powietrza zgromadzonego w cieście, zapobiega to nadmiernemu opadnięciu ciasta), odstawić do wystudzenia, wystudzone przekroić na trzy blaty (części), odstawić.
- Poncz: gorącą wodę wymieszać z kawą i cukrem, odstawić.
- Masa: przy użyciu miksera śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, cały czas miksując, do ubitej śmietany dodać porcjami serek mascarpone, miksować do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Blaty (części) pokrojonego ciasta nasączyć ponczem, na dolnym blacie ciasta równomiernie rozprowadzić część przygotowanej masy, masę nakryć środkowym blatem ciasta, na blacie rozprowadzić pozostałą część masy, masę nakryć górnym blatem ciasta, wierzch i obwód ciasta równomiernie pokryć masą kajmakową, schłodzić w lodówce.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast