Składniki ciasta
- 20 dag mąki
- 10 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy serowej
- 1 kg sera białego
- 25 dag masła
- 40 dag cukru pudru
- 10 dag rodzynek
- 8 żółtek
- 1 budyń waniliowy
- 4 białka
Składniki dodatkowe
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, żółtka, śmietanę, szczyptę soli, zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Etapy przygotowania masy serowej
- Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, do sera dodać 6 żółtek, wymieszać, białka z 4 jaj schłodzić w lodówce.
- Pozostałe 2 żółtka utrzeć z masłem i cukrem, stale ucierając, dodawać małe porcje przygotowanego sera i porcje proszku budyniowego, wyrobić masę serową, dodać namoczone i osączone rodzynki, odstawić.
- Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Etapy przygotowania całości
- Schłodzone ciasto rozwałkować, formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, w formie ułożyć rozwałkowane ciasto, na cieście rozprowadzić przygotowaną masę serową, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół).
- Wystudzić oprószyć cukrem pudrem.