MAKOWE Z KRUSZONKĄ

Ciasto 
Składniki ciasta
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy makowej

  • 2 puszki masy makowej z bakaliami
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju

Składniki kruszonki

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny

Składniki dodatkowe

  • cukier puder

Etapy przygotowania ciasta

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojoną w kostkę margarynę, żółtko, wbić jajka, dodać cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 – 40 minut.

Etapy przygotowania masy makowej

  • Masę makową wyjąć z puszek, dodać do niej żółtko i olej (po upieczeniu masa makowa będzie bardziej zwarta i dłużej wilgotna), całość dokładnie wymieszać.

Etapy przygotowania kruszonki

  • Mąkę połączyć z cukrem, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, wyrobić ciasto (kruszonkę).

Etapy przygotowania całości

  • Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, w formie ułożyć rozwałkowane ciasto, na cieście rozprowadzić przygotowaną masę makową, wierzch masy posypać kruszonką, piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół).
  • Wystudzić oprószyć cukrem pudrem.

Makowe (OneDrive)

Makowe (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]