Składniki ciasta
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 1 żółtko
- 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki śmietany
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy makowej
- 2 puszki masy makowej z bakaliami
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
Składniki kruszonki
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny
Składniki dodatkowe
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, pokrojoną w kostkę margarynę, żółtko, wbić jajka, dodać cukier waniliowy i śmietanę, zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 – 40 minut.
Etapy przygotowania masy makowej
- Masę makową wyjąć z puszek, dodać do niej żółtko i olej (po upieczeniu masa makowa będzie bardziej zwarta i dłużej wilgotna), całość dokładnie wymieszać.
Etapy przygotowania kruszonki
- Mąkę połączyć z cukrem, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, wyrobić ciasto (kruszonkę).
Etapy przygotowania całości
- Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką, formę pieczeniową wysmarować margaryną, oprószyć tartą bułką, w formie ułożyć rozwałkowane ciasto, na cieście rozprowadzić przygotowaną masę makową, wierzch masy posypać kruszonką, piec 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół).
- Wystudzić oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast