Składniki ciasta
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka margaryny
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki masy serowej
- 1 kg sera białego
- 1 kostka margaryny
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
Składniki masy bezowej
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
Składniki dodatkowe
- 1 puszka brzoskwiń
Etapy przygotowania
- Ciasto; mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 120 minut.
- Masa serowa; ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, cały czas ucierając stopniowo dodawać zmielony ser, utrzeć jednolitą masę serową, do utartej masy wsypać budyń w proszku, dokładnie wymieszać.
- Masa bezowa; schłodzone w lodówce białka, ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie gęsta, szklista piana.
- Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałki, odstawić.
- Formę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 schłodzonego ciasta, pozostałe ciasto odstawić, na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową, na masie ułożyć kawałki brzoskwiń, na brzoskwiniach rozprowadzić masę bezową, na tarce o dużych oczkach, na masę bezową, zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto, formę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast