SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Sernik
Składniki ciasta

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki masy serowej

  • 1 kg sera białego 
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka

Składniki masy bezowej

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

Składniki dodatkowe

  • 1 puszka brzoskwiń

Etapy przygotowania

  • Ciasto; mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać posiekaną margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto, z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 120 minut.
  • Masa serowa; ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodając po 1 żółtku, cały czas ucierając stopniowo dodawać zmielony ser, utrzeć jednolitą masę serową, do utartej masy wsypać budyń w proszku, dokładnie wymieszać.
  • Masa bezowa; schłodzone w lodówce białka, ubijać, stopniowo dosypując cukier, aż powstanie gęsta, szklista piana.
  • Brzoskwinie osączyć, pokroić na kawałki, odstawić.
  • Formę pieczeniową wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 schłodzonego ciasta, pozostałe ciasto odstawić, na cieście równomiernie rozprowadzić masę serową, na masie ułożyć kawałki brzoskwiń, na brzoskwiniach rozprowadzić masę bezową, na tarce o dużych oczkach, na masę bezową, zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto, formę z ciastem wstawić do piekarnika, piec 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.

Sernik

 Sernik

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]