SERNIK Z MAKIEM

Sernik
Składniki ciasta

  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy makowej

  • 1 puszka masy makowej (85 dag)
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 2 białka

Składniki masy serowej

  • 80 dag sera białego
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z pomarańczy

Składniki dodatkowe

  • cukier puder

Etapy przygotowania ciasta

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, wbić jajko, dodać cukier, zagnieść ciasto.
  • Ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej, obficie oprószonej tartą bułką, formy pieczeniowej lub formy pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić.

Etapy przygotowania masy makowej

  • Migdały obrać, drobno posiekać, rodzynki namoczyć, białka schłodzić, ubić na gęstą, sztywną pianę.
  • Masę makową wymieszać z migdałami, namoczonymi i osączonymi rodzynkami, dodać ubitą na sztywno pianę, delikatnie wymieszać.

Etapy przygotowania masy serowej

  • Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
  • Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbić jajko, dodać kolejno pozostałe żółtka, cały czas ucierając dodawać stopniowo ser, budyń, sok z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy, wyrobić jednolitą masę serową.

Etapy przygotowania całości

  • Na cieście w formie pieczeniowej rozprowadzić masę makową, na masie makowej rozprowadzić masę serową, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 – 190 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3), po wyłączeniu piekarnika upieczone ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, po 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika, po 15 – 20 minutach wyjąć cisto z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
  • Wystudzone porcje ciasta poprószyć cukrem pudrem.

Sernik (OneDrive)

Sernik (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]