Składniki ciasta
- 2,5 szklanki mąki
- 15 dag margaryny
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy makowej
- 1 puszka masy makowej (85 dag)
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynek
- 2 białka
Składniki masy serowej
- 80 dag sera białego
- 20 dag masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- skórka otarta z pomarańczy
Składniki dodatkowe
- cukier puder
Etapy przygotowania ciasta
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną w kostkę margarynę, wbić jajko, dodać cukier, zagnieść ciasto.
- Ciasto rozwałkować, włożyć do natłuszczonej, obficie oprószonej tartą bułką, formy pieczeniowej lub formy pieczeniowej wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić.
Etapy przygotowania masy makowej
- Migdały obrać, drobno posiekać, rodzynki namoczyć, białka schłodzić, ubić na gęstą, sztywną pianę.
- Masę makową wymieszać z migdałami, namoczonymi i osączonymi rodzynkami, dodać ubitą na sztywno pianę, delikatnie wymieszać.
Etapy przygotowania masy serowej
- Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę lub przecisnąć przez praskę.
- Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbić jajko, dodać kolejno pozostałe żółtka, cały czas ucierając dodawać stopniowo ser, budyń, sok z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy, wyrobić jednolitą masę serową.
Etapy przygotowania całości
- Na cieście w formie pieczeniowej rozprowadzić masę makową, na masie makowej rozprowadzić masę serową, piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 – 190 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3), po wyłączeniu piekarnika upieczone ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku, po 5 minutach uchylić drzwiczki piekarnika, po 15 – 20 minutach wyjąć cisto z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
- Wystudzone porcje ciasta poprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast