Składniki ciasta
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy serowej
- 1 kg twarogu
- 20 dag masła
- 30 dag cukru pudru
- 15 dag rodzynek
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
Składniki polewy czekoladowej
- 1 torebka ciemnej polewy czekoladowej
- 3 łyżki rumu
Etapy przygotowania ciasta
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, wbić jajko, dodać cukier, zagnieść ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.
Etapy przygotowania masy serowej
- Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, odstawić, żółtka jaj oddzielić od białek (białka zachować, schłodzić), oddzielone żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stale ucierając, dodawać małe porcje zmielonego twarogu i porcje proszku budyniowego, wyrobić masę serową, dodać namoczone i osączone rodzynki, wymieszać, odstawić.
- Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.
Etapy przygotowania polewy
- Polewę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wymieszać z rumem (przygotować po wystudzeniu upieczonego sernika).
Etapy przygotowania całości
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wylepić nim dno tortownicy lub innej formy pieczeniowej wyłożonej papierem pieczeniowym, na cieście rozprowadzić przygotowaną masę serową, piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C.
- Upieczony sernik ostudzić, polać gorącą polewą, odstawić do zastygnięcia polewy.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast