SERNIK W CZEKOLADZIE

  
Składniki ciasta

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy serowej

  • 1 kg twarogu
  • 20 dag masła
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag rodzynek
  • 6 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy

Składniki polewy czekoladowej

  • 1 torebka ciemnej polewy czekoladowej
  • 3 łyżki rumu

Etapy przygotowania ciasta

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę masło, wbić jajko, dodać cukier, zagnieść ciasto.
  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na około 30 minut.

Etapy przygotowania masy serowej

  • Ser dwukrotnie zmielić przez maszynkę, odstawić, żółtka jaj oddzielić od białek (białka zachować, schłodzić), oddzielone żółtka utrzeć z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, stale ucierając, dodawać małe porcje zmielonego twarogu i porcje proszku budyniowego, wyrobić masę serową, dodać namoczone i osączone rodzynki, wymieszać, odstawić.
  • Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać.

Etapy przygotowania polewy

  • Polewę przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, wymieszać z rumem (przygotować po wystudzeniu upieczonego sernika).

Etapy przygotowania całości

  • Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wylepić nim dno tortownicy lub innej formy pieczeniowej wyłożonej papierem pieczeniowym, na cieście rozprowadzić przygotowaną masę serową, piec około 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni C.
  • Upieczony sernik ostudzić, polać gorącą polewą, odstawić do zastygnięcia polewy.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]