NALEWKA Z CZERWONYCH PORZECZEK


Składniki

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 gwiazdka anyżu 
  • 1 l czystej wódki (Luksusowa)
  • 40 dag cukru

Etapy przygotowania

  • Porzeczki przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, rozgnieść widelcem.
  • Rozgniecione porzeczki przełożyć do słoja, dodać gwiazdkę anyżu, zalać wódką, słój zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, co kilka dni potrząsać słojem.
  • Po 2 miesiącach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn wlać do czystego słoja, dodać cukier, wymieszać, słój zakręcić, odstawić na 2 tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści, co jakiś czas potrząsać słojem.
  • Nalewkę przelać do butelek (jest gotowa do spożycia), butelki zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce, im dużej dojrzewa w butelkach, tym nalewka jest smaczniejsza.
     

Info Kulinarka

Nalewka poprawia trawienie, pomaga przy bólach głowy

Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców

Kulinarek poleca; Nalewkę z czarnych porzeczek

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]