Składniki
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 l czystej wódki (Luksusowa)
- 40 dag cukru
Etapy przygotowania
- Porzeczki przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, osączyć Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, rozgnieść widelcem.
- Rozgniecione porzeczki przełożyć do słoja, dodać gwiazdkę anyżu, zalać wódką, słój zakręcić, odstawić w ciepłe miejsce na 2 miesiące, co kilka dni potrząsać słojem.
- Po 2 miesiącach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn wlać do czystego słoja, dodać cukier, wymieszać, słój zakręcić, odstawić na 2 tygodnie, aż cukier całkowicie się rozpuści, co jakiś czas potrząsać słojem.
- Nalewkę przelać do butelek (jest gotowa do spożycia), butelki zakręcić, odstawić w ciemne, chłodne miejsce, im dużej dojrzewa w butelkach, tym nalewka jest smaczniejsza.
Info Kulinarka
Nalewka poprawia trawienie, pomaga przy bólach głowy
Kulinarek poleca; Rady dotyczące owoców
Kulinarek poleca; Nalewkę z czarnych porzeczek