Składniki
- 1 kg dobrze dojrzałego agrestu
- 40 dag cukru
- 1 laska wanilii
- 0,75 l czystej wódki (Luksusowa)
- 0,25 l spirytusu 96%
Etapy przygotowania
- Agrest przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, osączyć, rozgnieść tak, aby owoce popękały.
- Rozgnieciony agrest przełożyć do słoja, dodać cukier, laskę wanilii, zalać wódką i spirytusem, słój zakręcić, odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
- Po 4 tygodniach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, zalakować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Info Kulinarka
Doskonała nalewka na przeziębienia