NALEWKA AGRESTOWA


Składniki

  • 1 kg dobrze dojrzałego agrestu
  • 40 dag cukru
  • 1 laska wanilii
  • 0,75 l czystej wódki (Luksusowa)
  • 0,25 l spirytusu 96%

Etapy przygotowania

  • Agrest przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać, osączyć, rozgnieść tak, aby owoce popękały.
  • Rozgnieciony agrest przełożyć do słoja, dodać cukier, laskę wanilii, zalać wódką i spirytusem, słój zakręcić, odstawić na 4 tygodnie w ciepłe miejsce, co kilka dni potrząsać słojem.
  • Po 4 tygodniach płyn przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą, przecedzony płyn przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, zalakować, odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 6 miesięcy.
     

Info Kulinarka

Doskonała nalewka na przeziębienia

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]