Składniki ciasta
- 80 dag świeżych czerwonych porzeczek
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Składniki masy bezowej
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Etapy przygotowania
- Porzeczki umyć, oderwać z gałązek Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, odstawić do osuszenia.
- Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło stopić i wystudzić.
- Ciasto; żółtka wymieszać z cukrem, dodać cukier waniliowy, utrzeć na puszystą masę, do ucieranej masy przesiać przez sito połączone mąki, stopniowo dodać stopione i wystudzone masło oraz wlać mleko, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obficie oprószyć tartą bułką, na dnie formy równomiernie rozprowadzić przygotowane ciasto, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Masa bezowa; schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli, następnie białka ubijać stopniowo wsypując cukier, kiedy piana będzie gęsta i szklista, delikatnie wymieszać ją z porzeczkami.
- Ciasto wyjąć z piekarnika (po upływie podanego czasu pieczenia), rozprowadzić na nim przygotowaną masę bezową z porzeczkami, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze około 20 minut w temp. 200 stopni C.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące owoców