PORZECZKOWE Z BEZĄ


Składniki ciasta

  • 80 dag świeżych czerwonych porzeczek
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Składniki masy bezowej

  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Etapy przygotowania

  • Porzeczki umyć, oderwać z gałązek Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, odstawić do osuszenia.
  • Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i wymieszać z proszkiem do pieczenia, masło stopić i wystudzić.
  • Ciasto; żółtka wymieszać z cukrem, dodać cukier waniliowy, utrzeć na puszystą masę, do ucieranej masy przesiać przez sito połączone mąki, stopniowo dodać stopione i wystudzone masło oraz wlać mleko, wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, obficie oprószyć tartą bułką, na dnie formy równomiernie rozprowadzić przygotowane ciasto, piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Masa bezowa; schłodzone białka wymieszać z sokiem z cytryny i szczyptą soli, następnie białka ubijać stopniowo wsypując cukier, kiedy piana będzie gęsta i szklista, delikatnie wymieszać ją z porzeczkami.
  • Ciasto wyjąć z piekarnika (po upływie podanego czasu pieczenia), rozprowadzić na nim przygotowaną masę bezową z porzeczkami, ponownie wstawić do piekarnika, piec jeszcze około 20 minut w temp. 200 stopni C.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]