JAGODOWE


Składniki ciasta

  • 60 dag świeżych jagód
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder

Etapy przygotowania

  • Jagody oczyścić, umyć,  Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, osuszyć, oprószyć łyżeczką mąki ziemniaczanej, odstawić.
  • Mąkę pszenną połączyć z resztą mąki ziemniaczanej i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Ciasto; margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ciągle ucierając do masy dodawać po jednym jajku, następnie, do dalej ucieranej masy, stopniowo dosypywać wymieszane mąki, do wyrobionego ciasta dodać połowę jagód, wymieszać.
  • Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, na dnie formy równomiernie rozprowadzić wyrobione ciasto, wierzch ciasta posypać pozostałymi jagodami, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
  • Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy, obficie oprószyć cukrem pudrem.
     

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące owoców

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]