Składniki ciasta
- 60 dag świeżych jagód
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
Etapy przygotowania
- Jagody oczyścić, umyć, Zobacz Info; Rady dotyczące owoców, osuszyć, oprószyć łyżeczką mąki ziemniaczanej, odstawić.
- Mąkę pszenną połączyć z resztą mąki ziemniaczanej i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto; margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, ciągle ucierając do masy dodawać po jednym jajku, następnie, do dalej ucieranej masy, stopniowo dosypywać wymieszane mąki, do wyrobionego ciasta dodać połowę jagód, wymieszać.
- Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem, na dnie formy równomiernie rozprowadzić wyrobione ciasto, wierzch ciasta posypać pozostałymi jagodami, piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C.
- Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z formy, obficie oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast ; Rady dotyczące owoców