Składniki
- 10 żółtek
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 puszka skondensowanego niesłodzonego mleka
- 0,5 l czystej wódki (Luksusowa)
Etapy przygotowania
- Mleko lekko podgrzać aby było letnie.
- Żółtka jaj wraz z cukrem waniliowym i cukrem pudrem, przy użyciu miksera, utrzeć na gładką masę (kogel–mogel), nie przestając miksować do masy stopniowo, cienkim strumieniem wlać podgrzane, letnie skondensowane mleko, dalej cały czas miksując do masy bardzo powoli, stopniowo, cienkim strumieniem wlać wódkę (szybkie dolanie alkoholu może doprowadzić do zważenia się masy i nici z ajerkoniaku), wszystko razem zmiksować na gładką, puszystą masę.
- Ajerkoniak przelać do butelek, butelki szczelnie zakręcić, wstawić do lodówki na 3 – 4 godziny, dobrze schłodzony przelać do karafki (jest gotowy do spożycia).
Info Kulinarka
Trunek na zimowe wieczory, do ciekawej książki, do lodów i do ciast