BABKA MAKOWA Z LUKREM


Składniki ciasta

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka maku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 25 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • margaryna
  • bułka tarta

Etapy przygotowania

  • Mąkę pszenną przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
  • Masło (miękkie) utrzeć z jajkami kolejno wbijając po 1 jajku, cały czas ucierając, do masy jajecznej stopniowo dosypywać cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, ucierając dalej stopniowo wlać mleko, wsypać suchy mak, dodać olejek migdałowy, dokładnie wyrobić ciasto.
  • Formę na babkę obficie nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić przygotowanym ciastem makowym.
  • Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Lukier; cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny i łyżką przegotowanej wody, gdy stanie się śnieżnobiały, posmarować nim ostygniętą babkę.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]