Składniki ciasta
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka maku
- 1/3 szklanki mleka
- 25 dag masła
- 4 jajka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olejek migdałowy
- margaryna
- bułka tarta
Etapy przygotowania
- Mąkę pszenną przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Masło (miękkie) utrzeć z jajkami kolejno wbijając po 1 jajku, cały czas ucierając, do masy jajecznej stopniowo dosypywać cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, ucierając dalej stopniowo wlać mleko, wsypać suchy mak, dodać olejek migdałowy, dokładnie wyrobić ciasto.
- Formę na babkę obficie nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić przygotowanym ciastem makowym.
- Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Lukier; cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny i łyżką przegotowanej wody, gdy stanie się śnieżnobiały, posmarować nim ostygniętą babkę.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast