BABKA DROŻDŻOWA

Babka
Składniki ciasta

  • 50 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • 8 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 30 ml spirytusu 
  • olejek pomarańczowy
  • szczypta szafranu
  • szczypta soli
  • margaryna
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder 

Etapy przygotowania

  • Szafran namoczyć w spirytusie, mąkę wymieszać ze szczyptą soli i przesiać przez sito.
  • W przesianej mące zrobić zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru, wlać połowę mleka, przemieszać z odrobiną mąki, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Kiedy rozczyn wyrośnie, stopić masło i odstawić je do ostygnięcia, do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę cukru, dodać cukier waniliowy, olejek pomarańczowy, wlać pozostałe mleko, dodać żółtka, wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania do ciasta wlać roztopione masło i namoczony w spirytusie szafran, wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, spłaszczyć, obsypać rodzynkami i ponownie zagnieść.
  • Formę na babkę obficie wysmarować margaryną i oprószyć mąką, napełnić ciastem do połowy jej wysokości, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, do czasu wyrośnięcia ciasta do 3/4 wysokości formy.
  • Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3).
  • Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ostygniętą polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]