Składniki ciasta
- 50 dag mąki
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 10 dag drożdży
- 10 dag rodzynek
- 8 żółtek
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 30 ml spirytusu
- olejek pomarańczowy
- szczypta szafranu
- szczypta soli
- margaryna
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder
Etapy przygotowania
- Szafran namoczyć w spirytusie, mąkę wymieszać ze szczyptą soli i przesiać przez sito.
- W przesianej mące zrobić zagłębienie, wkruszyć w nie drożdże, wsypać 1 łyżkę cukru, wlać połowę mleka, przemieszać z odrobiną mąki, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
- Kiedy rozczyn wyrośnie, stopić masło i odstawić je do ostygnięcia, do wyrośniętego rozczynu wsypać resztę cukru, dodać cukier waniliowy, olejek pomarańczowy, wlać pozostałe mleko, dodać żółtka, wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania do ciasta wlać roztopione masło i namoczony w spirytusie szafran, wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na oprószoną mąką stolnicę, spłaszczyć, obsypać rodzynkami i ponownie zagnieść.
- Formę na babkę obficie wysmarować margaryną i oprószyć mąką, napełnić ciastem do połowy jej wysokości, przykryć lnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, do czasu wyrośnięcia ciasta do 3/4 wysokości formy.
- Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3).
- Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, ostygniętą polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast