KOŁACZYKI Z SEREM

Bułeczki
Składniki ciasta

  • 2 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • 30 dag mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Składniki masy serowej

  • 20 dag tłustego sera
  • 5 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 cytryny

Składniki dodatkowe

  • 1 jajko do smarowania

Etapy przygotowania

  • Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę połączyć z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, pozostałym mlekiem, pozostałym cukrem, miękkim masłem, 2 żółtkami i szczyptą soli, wyrobić ciasto, wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić i rozwałkować na placek grubości 2 cm.
  • W rozwałkowanym cieście szklanką wyciąć krążki i rozłożyć na natłuszczonej blasze zachowując odstępy (krążki będą jeszcze rosły), przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
  • Masa serowa; ser zmielić, dodać cukier, 2 żółtka, startą skórkę z cytryny, wyrobić jednolitą masę, odstawić.
  • W wyrośniętych krążkach, po środku zrobić wgłębienia i wypełnić je masą serową, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Kołaczyki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3, temp. 190 stopni C, czas 15 minut).

 Bułeczki

Bułeczki

Info Kulinarka

Do masy serowej można dodać rodzynki, po upieczeniu gorące lub wystudzone można oprószyć cukrem pudrem

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]