Składniki ciasta
- 2 dag drożdży
- 5 dag cukru
- 5 dag masła
- 30 dag mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Składniki masy serowej
- 20 dag tłustego sera
- 5 dag cukru
- 2 jajka
- 1/2 cytryny
Składniki dodatkowe
- 1 jajko do smarowania
Etapy przygotowania
- Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru i 5 łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
- Mąkę połączyć z wyrośniętym rozczynem drożdżowym, pozostałym mlekiem, pozostałym cukrem, miękkim masłem, 2 żółtkami i szczyptą soli, wyrobić ciasto, wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki, wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je lekko wyrobić i rozwałkować na placek grubości 2 cm.
- W rozwałkowanym cieście szklanką wyciąć krążki i rozłożyć na natłuszczonej blasze zachowując odstępy (krążki będą jeszcze rosły), przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
- Masa serowa; ser zmielić, dodać cukier, 2 żółtka, startą skórkę z cytryny, wyrobić jednolitą masę, odstawić.
- W wyrośniętych krążkach, po środku zrobić wgłębienia i wypełnić je masą serową, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.
- Kołaczyki piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni C (piekarnik elektryczny grzanie góra – dół, półka 3, temp. 190 stopni C, czas 15 minut).
Info Kulinarka
Do masy serowej można dodać rodzynki, po upieczeniu gorące lub wystudzone można oprószyć cukrem pudrem
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast