KARPATKA


Składniki ciasta

  • 5 jajek
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody

Składniki masy

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mleka wymieszanego żółtkiem
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka budyniu
  • 0,5 kostki utartej margaryny
  • cukier waniliowy

Etapy przygotowania ciasta

  • Zagotować wodę, do wrzątku dodać margarynę i ją rozpuścić, rozpuszczoną margarynę wymieszać z mąką, odstawić, wystudzić.
  • Do wystudzonego ciasta dodać jajka, wymieszać, ciasto podzielić na dwie równe części, piec je kolejno w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C.

Etapy przygotowania masy

  • Zagotować mleko, dodać mleko wymieszane z żółtkiem, mąkę, budyń, cukier waniliowy, wymieszać, odstawić, wystudzić.
  • Margarynę utrzeć z cukrem, dodać do wystudzonego mleka, wyrobić jednolitą masę.

Etapy przygotowania całości

  • Między wypieczone porcje ciasta nałożyć przygotowaną masę.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]