Składniki ciasta
- 5 jajek
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
Składniki masy
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mleka wymieszanego żółtkiem
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka budyniu
- 0,5 kostki utartej margaryny
- cukier waniliowy
Etapy przygotowania ciasta
- Zagotować wodę, do wrzątku dodać margarynę i ją rozpuścić, rozpuszczoną margarynę wymieszać z mąką, odstawić, wystudzić.
- Do wystudzonego ciasta dodać jajka, wymieszać, ciasto podzielić na dwie równe części, piec je kolejno w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C.
Etapy przygotowania masy
- Zagotować mleko, dodać mleko wymieszane z żółtkiem, mąkę, budyń, cukier waniliowy, wymieszać, odstawić, wystudzić.
- Margarynę utrzeć z cukrem, dodać do wystudzonego mleka, wyrobić jednolitą masę.
Etapy przygotowania całości
- Między wypieczone porcje ciasta nałożyć przygotowaną masę.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast