Składniki ciasta
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cukier waniliowy (mała porcja)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki masy budyniowej
- 1 litr mleka
- 2 budynie czekoladowe
Składniki masy serowej
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanka cukru
- 3 homogenizowane serki o smaku waniliowym
Etapy przygotowania ciasta
- Do mąki dodać 2 całe jajka i 1 żółtko z trzeciego jajka, pokrojoną w kostkę margarynę, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
- Zagnieść ciasto.
Etapy przygotowania masy budyniowej
- Budynie czekoladowe rozrobić w 1/2 szklance mleka.
- Zagotować pozostałe mleko i wlać do mleka rozrobione budynie.
- Gotować przez około 1 minutę.
- Do formy włożyć ciasto i na ciasto rozprowadzić równomiernie gorącą masę budyniową, pozostawić do wystudzenia.
Etapy przygotowania masy serowej
- Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodać żółtko z 1 jajka (białko z jajka wraz z białkiem z drugiego jajka odstawić, schłodzić w lodówce), serki homogenizowane, budyń śmietankowy, całość dokładnie wymieszać.
- Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do masy serowej wolno ją mieszając.
- Wyrobioną masę rozprowadzić na wystudzonym budyniu.
- Ciasto piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3) w trakcie pieczenia po około 30 minutach formę z ciastem obrócić o 180 stopni, dokończyć pieczenie, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast