BUDYNIOWE

Budyniowe (OneDrive)
Składniki ciasta

  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 cukier waniliowy (mała porcja)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy budyniowej

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie czekoladowe

Składniki masy serowej

  • 2 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanka cukru
  • 3 homogenizowane serki o smaku waniliowym

Etapy przygotowania ciasta

  • Do mąki dodać 2 całe jajka i 1 żółtko z trzeciego jajka, pokrojoną w kostkę margarynę, śmietanę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia.
  • Zagnieść ciasto.

Etapy przygotowania masy budyniowej

  • Budynie czekoladowe rozrobić w 1/2 szklance mleka.
  • Zagotować pozostałe mleko i wlać do mleka rozrobione budynie.
  • Gotować przez około 1 minutę.
  • Do formy włożyć ciasto i na ciasto rozprowadzić równomiernie gorącą masę budyniową, pozostawić do wystudzenia.

Etapy przygotowania masy serowej

  • Margarynę utrzeć z cukrem, ucierając dodać żółtko z 1 jajka (białko z jajka wraz z białkiem z drugiego jajka odstawić, schłodzić w lodówce), serki homogenizowane, budyń śmietankowy, całość dokładnie wymieszać.
  • Schłodzone białka ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do masy serowej wolno ją mieszając.
  • Wyrobioną masę rozprowadzić na wystudzonym budyniu.
  • Ciasto piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3) w trakcie pieczenia po około 30 minutach formę z ciastem obrócić o 180 stopni, dokończyć pieczenie, upieczone ciasto wyjąć z piekarnika po około 5 minutach od wyłączenia piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Budyniowe (OneDrive)

Budyniowe (OneDrive)

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]