Składniki ciasta
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanki mąki
- 6 jajek
- 3 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki pianki kokosowej
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
Etapy przygotowania ciasta
- Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao, 6 łyżek wody, przemieszać, zagotować, wystudzić.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę, 6 „rozkłóconych„ żółtek (białka schłodzić w lodówce), proszek do pieczenia, wyrobić ciasto.
- Schłodzone białka z 3 jajek, ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
Etapy przygotowania pianki kokosowej
- Pozostałe schłodzone białka, ubić na gęstą, sztywną pianę, dodając powoli cukier, do piany dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.
Etapy przygotowania całości
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy pieczeniowej, na cieście rozprowadzić przygotowaną piankę kokosową.
- Ciasto piec 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3),
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast