AMBASADOR


Składniki ciasta

  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki pianki kokosowej

  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

Etapy przygotowania ciasta

  • Margarynę roztopić, dodać cukier, kakao, 6 łyżek wody, przemieszać, zagotować, wystudzić.
  • Do wystudzonej masy dodać mąkę, 6 „rozkłóconych„ żółtek (białka schłodzić w lodówce), proszek do pieczenia, wyrobić ciasto.
  • Schłodzone białka z 3 jajek, ubić na gęstą, sztywną pianę, pianę dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.

Etapy przygotowania pianki kokosowej

  • Pozostałe schłodzone białka, ubić na gęstą, sztywną pianę, dodając powoli cukier, do piany dodać wiórki kokosowe, lekko wymieszać.

Etapy przygotowania całości

  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy pieczeniowej, na cieście rozprowadzić przygotowaną piankę kokosową.
  • Ciasto piec 40 – 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C (piekarnik elektryczny, grzanie góra – dół, półka 3),
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]