Składniki ciasta
- 250 dag maki pszennej
- 250 dag masła
- 250 dag cukru
- 4 jajka
- 10 dag rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 15 kropli aromatu rumowego
- szczypta soli
- margaryna
- bułka tarta
- 1 opakowanie białego lukru
Etapy przygotowania
- Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
- Masło (miękkie) utrzeć z jajkami kolejno wbijając po 1 jajku, cały czas ucierając, do masy jajecznej stopniowo dosypywać cukier, a następnie mąkę, dodać rodzynki, cynamon, aromat, szczyptę soli, dokładnie wyrobić ciasto.
- Formę na babkę obficie nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić przygotowanym ciastem.
- Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
- Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Lukier; przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy stanie się śnieżnobiały, posmarować nim ostygniętą babkę.
Info Kulinarka
Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast