BABKA Z RODZYNKAMI


Składniki ciasta

  • 250 dag maki pszennej
  • 250 dag masła
  • 250 dag cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 kropli aromatu rumowego
  • szczypta soli
  • margaryna
  • bułka tarta
  • 1 opakowanie białego lukru

Etapy przygotowania

  • Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić.
  • Masło (miękkie) utrzeć z jajkami kolejno wbijając po 1 jajku, cały czas ucierając, do masy jajecznej stopniowo dosypywać cukier, a następnie mąkę, dodać rodzynki, cynamon, aromat, szczyptę soli, dokładnie wyrobić ciasto.
  • Formę na babkę obficie nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą, napełnić przygotowanym ciastem.
  • Babkę piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
  • Po wyjęciu babki z piekarnika, przestudzić ją, wytrząsnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Lukier; przygotować wg przepisu podanego na opakowaniu, gdy stanie się śnieżnobiały, posmarować nim ostygniętą babkę.
  •  

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Rady dotyczące przygotowania i pieczenia ciast

Kulinarek (OneDrive)

[Promuj się w Kulinarku to może być Twoje miejsce Więcej…]