Strony

SAŁATKA WARZYWNA W SOSIE ZIOŁOWYM

    
Składniki

  • 1 brokuł
  • 1/2 kalafiora
  • 4 marchewki
  • 30 dag fasolki szparagowej żółtej

Składniki na sos 

  • 350 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Etapy przygotowania

  • Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, ostudzić.
  • Marchewkę umyć, obrać, pociąć w słupki, włożyć do osolonego wrzątku, gotować 5 minut, osączyć, ostudzić.
  • Fasolkę umyć, oczyścić z włókien, strąki podzielić na połowę, włożyć do osolonego wrzątku, gotować około 5 – 8 minut, osączyć, ostudzić.
  • Wszystkie ugotowane warzywa połączyć, delikatnie wymieszać.
  • Sos; jogurt wymieszać z ziołami i szczypiorkiem, przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
  • Sosem polać połączone warzywa, delikatnie przemieszać, odstawić do lodówki na 30 minut.

 

Info Kulinarka

Kulinarek poleca; Właściwości lecznicze warzyw